Nordic Fly Fishing

with focus on the loop...

Gaula, Evjen

Trots att jag har en del erfarenhet av att det kan vara svårt att få fisk (tyvärr) och känner mig ganska luttrad, så hatar jag att gå tom, bli ff, nollad, you name it! Jag har tydligen inte växt ifrån den känslan ännu.

P7020118
Per fiskar av den hetaste delen av Evjen i rådande vattenstånd


Men för att ta det från början så var det Christer Sjöberg som undrade om jag, Per och Niklas Brännström var intresserade av att fiska på Melhuslaks sträckor under v27, tillsammans med honom. Självklart blev svaret: gärna! En vecka på vall som jag i förväg ställde stora förhoppningar till, säger man ju inte nej till.
Efter att ha hämtat upp Christer på flygplatsen i Trondheim, åkte vi ner till Lundamo för att installera oss på Evjen. När vi kom fram och passerade gapahuken, kunde vi se att det redan hängde en åttakilos på väggen. Det var Dan Rotter som också skulle fiska Evjen, som direkt vid ankomst landat laxen. Dan blev en mycket trevlig bekantskap under veckan, och det inte han kan om Gaula är inte värt att veta. Efter 30! år (tror jag det var) i Gaula, minst tre veckor/år har man det mesta klart för sig!
För mig var det däremot mitt första fiske i Gaula överhuvudtaget, och för att sammanfatta min denna första vecka väldigt kort och kärnfullt: jag hade inte ett hugg förrän sista kvällen. När linan plötsligt stannade upp och jag vaknade upp ur mina tankar om hemresan, höjde jag spöet och tänkte -"hur kan flugan fastna här?" I själva verket hade jag krokat en av Gaulas tunga innevånare visade det sig. Ja ni förstår med det fokuset som jag hade, eller snarare som jag inte hade, tog det inte många sekunder förrän flugan kom tillbaka utan vidhängande lax.

Självklart fanns det förklaringar till det usla resultatet, och ni kan dem alla, eller vad sägs om: -"det går för lite fisk i älven just nu för att det ska bli rotation på ståndplatserna", -" i det här vattenståndet går laxarna på andra sidan", -" det är kallare i luften än i vattnet = kört", -"det står en massa fisk långt ute i fjorden", -"vattennivån är stigande" etc etc.

Till sist, detta skrev jag på bloggen "
IN THE LOOP" om Pers "bravader" denna vecka:
"During week 27 I fished the Evjen beat in Gaula, Norway together with Christer, Per and Niklas Brannstrom. We
had various conditions in water level and temperature (11-17 degrees Celcius). Per was the only one that caught a fish and lost two other big fishes. One of those was really big and Per had no chance to stop the "train" when it went downstream. It was actually the same day he got revenge and caught the salmon on the
picture.
Per used consequently the Adapted system during the week and could in an easy way adjust the line to the circumstances.

My own fishing? Well, I lost a heavy one on a weighted Rio Gallegos rubber leg nymph, and no, I unfortunately did not use the Adapted system."

/Martin
Bilder från resan