Månadens fluga Februari - 09

Hot Orange Waddington-Leech

Niklas:- "Kom i kontakt med denna flugtyp vid ett havsöringsfiske i Rio Gallegos när guiden Claudio Martin föreslog denna. Älven gick väldigt högt och var osedvanligt grumlig. Han visade en chartreuse-färgad variant medans jag här visar upp en hot orange variant."

stringleech_nb_0902
Hot Orange Waddington-Leech

Niklas fortsätter: -"Det finns lite olika namn på denna flugtyp allt från ledade flugor (eng. Articulated flies) till Snöres Igel (fritt översatt från eng. String leech). Gemensamt för dessa flugor är att dom kommit att bli oerhört populära i British Columbia och omkringliggande områden vid fiske efter steelhead och lax. Det är framförallt vid fiske efter övervintrad steelhead som flugtypen används men i takt med att nya mindre mönster utvecklas efter samma grundläggande princip, ökar användandet även till sommarfisket. En mycket populär kombination är skagit-linor i kombination med dessa stora flugor.

Utmärkande är att det går att binda dom i stora storlekar, men är ändå ganska enkla att kast och har en enorm rörelse och flashighet i vattnet. Waddington-skaftet går att ersättas med konförsedd avklippt enkelkrok, går då under namnet Sting Leech.

Denna flugtyp är utmärkt för det tidiga vårfisket med kallt och högt vatten, efter lax- & havsöring även här uppe på våra breddgrader. Svårslaget med det yviga huvudet som pressar vattnet och skapar turbulens, vilket får den långa kaninhårszonker-vingen att röra sig fint i vattnet medans flashaboun glittrar intensivt."

Bindbeskrivning:

Framdel: Binds på ett Waddington skaft (45 mm)
Ögon: Medium kulkätting silver
Huvud: Cactuschenille Large Fl. Orange
Kropp: Polarchenille Fl. Orange
Vinge: 3 mm bred Kaninhårszonker-strip
Flash: Mirage flashabou
Förbindelse: Dacron-ögla i vilket en kortskaftad enkelkrok fästes.
Med några bindtrådsvarv fästes enkelkroken till vingens nedre del.

PS: Har här säkrat inbindningsställerna med krympslang på dels waddington-skaftet samt enkelkroken. Var väldigt noga att med snabb-lim säkra inbindningen av dacron-öglan.

/Niklas

jl_nb2_0811
Niklas med en av många grymma bågar som simmar i Jurassic Lake

Niklas om sig själv som flugfiskare: - "Har flugfiskat och bundit flugor i över 20 år och gjort det till en principsak att inte fastna i ett fack. Allätare vad gäller fiske. Uppskattar en fin harr tagen på en torrfluga lika mycket som att drilla glupsk gädda fiskad med färggranna flashflugor. Lax och havsöring är inte fy skam det heller. Bara sålänge det bedrivs med flugspö. Har en bror som fungerat som mentor och inspiration i allt vad fiske heter. Driver tillsammans med honom Flugfiske-Media sedan länge tillbaka.
En extra glädjekälla är att kombinera fisket med resor och försöker därför se och lära nya fiskevatten så fort jag har möjlighet."

jl_nb3_0811