Månadens fluga Juni - 08

Willy Gun

David: -"En ganska direkt följetong på Maj månads fluga, men det här är verkligen en Junifluga för mig så jag väljer att presentera den.
Willy Gun, alt Den Vanliga mörk, alt Tysken är alla varianter på samma gul/röd/svarta tema.

wg_dl_0806
Lite rufsiga och fiskade, försäsongsammunition direkt ur asken

Just den svarta övervingen är orsaken till att jag gillar detta mönster så mkt. Om vattnet är grumligt syns det svarta otroligt bra, mycket bättre än brun-orange toner som jag tycker smälter in i det bruna grumliga vattnet för mycket. Samtidigt är det svarta diskret och inte skrikigt när vattnet klarnar upp. En riktig allroundfluga fluga som jag alltid har tro på under ett brett spektrum av älvens skiftande förhållanden. Jag varierar "skrikigheten" i butten och mängden flash efter storleken på flugan enligt principen ilsknare färger på större flugor."

logde_dl_lax
En lögdelax som gapat över en Willy

David fortsätter: -"Detta mönster gav mig mina första tappade (och senare landade) laxar i Byskeälven samt mina första laxar i Lögde. Och andra sidan är det är klart att det blir så när en viss fluga sitter på tafsen mycket mer än alla andra. Svårt att göra vetenskap av sina erfarenheter i detta ämne. Laxflugor handlar om tro, och den här har jag fått en tro på!"

Mönsterbeskrivning Willy gun:

Tag: Guldtinsel.
Butt: "Chineese red" ulltråd.
Stjärt: Hot orange flouro fibre, eller om jag vill ha en lite mer nedtonad fluga, någon blek-gul nyans. Eventuellt lite svart struts över inbindningen för att dölja bulan där stjärten bundits in.
Ribb: Koppar mini-flatbraid eller tunn guldtinsel.
Bak-kropp: Guld mini-flatbraid.
Fram-kropp: Svart UV icedub eller ännu hellre Midnight blue, salmo supreme dubbing. En riktigt fin dubbig, med lite blåtoner.
Kroppshackel: Svart tupp.
Undervinge: Gul och röd isbjörn med några strån guldflash.
Fronthackel: Svart tupp.
Övervinge: Svart räv, eller liknande mjukare hårmaterial. Taperad och med några strån rött angelhair inblandat. Just den röda flashen ser riktigt fin ut mot det svarta i vingen då man kör flugan i vattnet.
Huvud: Normalt, en guldkona för min del helst inte alltför stor och tung om inte flugan också är det.

/David