Månadens fluga April -08

Aprils fluga presenteras av Niklas Granholm. Duktig flugbindare och laxfiskare som lyckats bra i Lögdeälven.

bd_spey_ng_0804
Black Doctor Spey

Niklas - " Med förföriska pulserande rörelser och ett lite diffust utseende i vattnet, lockar speyflugor laxar och havsöringar till hugg. Stora delar av min tid vid å och älv sitter en speyfluga längst ut på tafsen och jag känner mig trygg i mitt flugval. Jag får känslan av att när som helst kommer det att suga till i linan och koncentrationen är på topp.
Till skillnad från mina hårvingade flugor där jag numera enbart binder på tub, har jag inte kunnat överge kroken när det gäller speyflugor. Anledning är helt enkelt utseendet. Speyflugor gör sig helt enkelt för bra på krok för att lämna denna variant. I de fall jag binder speyflugor på tub är det för att kunna variera vikt och därmed även fiskedjup.
Det finns många mönster när vi pratar speyflugor och givetvis fylls mina askar inte med alla dessa. Precis som med mina hårvingar, har jag ett bassortiment som har följt mig några år; flugor som visat sig fungera i flera vatten och fångar fisk. Förutom dessa försöker jag också att testa ett ’wildcard’ under säsongen. En fluga som om den visar sig hålla måttet får följa med i bassortimentet framöver. I år kommer detta ’wildcard’ ha ett gyllene tema. Men den får ni vänta med till hösten om den nu klarar mina fångstkrav
ϑ
Jag bjuder i stället på min (och många andras) favorit - Black Doctor Spey. Ett mönster som visar sig från sin bästa sida år från år. Nu senaste säsongen gav den mig en fin laxhona på 10 kg i Lögdeälven."

Tag: Tunn oval silvertinsel följt av gult floss.
Stjärt: Topping från guldfasan
Butt: Rött ullgarn
Ribb: Oval silvertinsel
Kroppshackel: Rött speyhackel
Kropp: Svart icedubb
Fronthackel: Svart speyhackel
Krage:
Två-tre varv pärlhöna natur.
Sidor: Ev. djungeltupp följt av kungsfiskare
Huvud: Svart, med röd rand.

-"Vi syns vid vattnet med en speyfluga på tafsen"

/Niklas