40 dagar i Maj tack!

Finns det någon trevligare och intensivare månad än Maj om man är flugfiskare? Allt kör igång efter vintern, och då menar jag allt! Både fiskemässigt ( ska jag satsa på Rickleöring, Lögdelax eller Majgädda idag? man får lätt beslutsångest) och det här med stugor, krattning, plantera ny häck? mm mm.
Dessutom ska norrlandsbutikerna hinna ha mässor och demos under den här månaden, och där vill man ju också finnas med på ett hörn, intensivt var ordet, men helt självförvållat och himla kul!.

Den här helgen har jag hunnit med en sväng till Lögde, guidat en till Umeå nyligen inflyttad Walesare i Rickleån, samt haft ett ruskigt kul gäddfiske.
Fiskemässigt blev det resultatlöst i Lögde och Rickle. Däremot var det lika trevligt som vanligt att återigen få sätta sig ner vid Atle Evelids köksbord, småprata lite och inköpa årets säsongskort.


IMGP0032
kul gäddfiske i skönt kvällsväder. Foto: Iwan Jones

Gäddfisket är på topp just nu. Jag och Iwan hade ett mycket trevligt fiske med sliders. Vi fick inga monster direkt (den på bilden är den största) men fisket bedrevs på mycker grunt vatten, se bilden, och attackerna var minst sagt spektakulära. Häftigt att både se och höra tillslaget på flugan! Flugfiske när det är som bäst.

P5230009
Snacka om flatsfiske

Förra helgen var det uteliv-och äventyrsmässa i Övik i dagarna tre, inget fiske den helgen för min del. Däremot band jag en hel del flugor under mässdagarna, bl a månadens fluga Maj: Syrstad natt variant. Utförlig beskrivning inom kort här.

P5170013P5170030
Syrstad natt under produktion

Några fler bilder från mässan:

P5170020P5170026
Munk instruerar. Huvudlöst att bära LOOP-kläder? Svar nej!

P5160007P5150005
Jakob sliter och jobbar medan Benny och Munk står och "pillar på knoppen"

P5170027
Berne (prästen från "I väntan på laxen") kom förbi och valde en T&L Spey bunden på en ED #2 för Lögdelaxarna.

/Martin


Det går lite segt

Tja vad ska man gissa på, typ två veckor senare än i fjol? Då var i och för sig gäddfisket igång ovanligt tidigt, men lite trögt går det trots allt. Lekbestyren är dock igång så smått på vissa lokaler. Öringsfisket har inte heller tagit fart ännu enligt de rapporter jag har snappat upp.

spawningPike2
Lekbestyr. Foto Johan Falk

Om fisket inte är så där riktigt på G ännu, så kan ni istället passa på att ta en sväng till uteliv och äventyrsmässan i Örnsköldsvik någon dag till helgen. Undertecknad kommer att finnas där i montern med LOOP Saxnäs/ Fiskecentrum. Kom och kolla in nya grejor från LOOP, prova spön, ställ frågor om flugfiske och flugbindning mm. Välkommen!

/Martin

pike_BW
Foto: Johan Falk