Guidning av USA:s flyfishingteam i augusti 05

Guida USA:s landslag?! Vilken utmaning! Det var första känslan när det stod klart att jag skulle få uppdraget. Det kändes både nervöst och roligt, jag skulle alltså guida gräddan av USA:s tävlingsflugfiskare i sju dagar under deras träning inför flugfiske-VM, som hölls i västerbotten under augusti.


Jag kände stort ansvar inför uppdraget, det är klart att det skulle ställas höga krav på mig som guide, USA satsade ju hårt med att
komma hit en hel vecka i förväg för att vara så väl förberedda som möjligt till mästerskapet.

guidning_usa0508_instruction
Vladi, f d världsmästare från Polen instruerade USA-laget i "polishnymphing"

Under veckorna innan de anlände hade jag flitig kontakt via mail med deras coordinator mr Jay Buchner. Han är själv flugfiskeguide, vilket flera ur det det amerikanska laget var skulle det visa sig. Vår kontakt underlättade givetvis planerandet.
Fiskepolaren Per Brännström hade fått guideuppdraget för Australien, som också kom en vecka innan mästerskapet för att bekanta sig med våra förhållanden.
Även om jag och Per anser oss kunna Lögdeälven och Öreälven rätt bra, så lade vi ändå ner 30 mils bilkörning upp och ner längs dessa två älvar för att hitta så optimala träningssträckor som möjligt. Att guida en hel grupp ställer ju höga krav på tillgänglighet med bil, och att de fiskbara sträckorna är tillräckligt långa för att ge vettigt utrymme, för i mitt fall sju fiskare. Jag och Per gjorde noteringar, ritade på kartor, kollade båtmöjligheter för träningsfiske i tänkbara sjöar mm. Efter det upprättade vi ett preliminärt schema för respektive landslag som vi kunde presentera när de anlände.
Det tog någon dags guidning innan jag helt fått klart för mig att den här kunden inte ställer krav på stor fisk utan många. Lite ovant för en själv som inte tävlingsfiskar. Normalt går man ju förbi de grunda krabbströmmarna med småharr, för att rikta in sig på de djupare höljorna. Det här skulle man ju ha fattat på en gång, men när polletten trillat ner är det ju självklart. För dessa tävlingsfiskare gäller det att fisken är ”mätbar” dvs längre än 20 cm.
Guidningen gick bra, och de var mycket nöjda med mitt jobb, vilket givetvis kändes mycket trevligt. En sådan här gång representerar jag inte bara mig själv, utan jag blir mer eller mindre en representant för VM-organisationen, vare sig jag vill eller inte. Då blir det givetvis ännu viktigare för mig att kunden är nöjd.

Jag är flera erfarenheter rikare, och har dessutom knutit nya kontakter med flugfiskare ”over there”.
Bilder från guidningen
Martin Johansson, 2006-04-18