_MG_1874_2
Martins Stabbursask. Klicka på asken så kommer du direkt till bilder på flugorna.

Jag och mina fiskekompisar har i ett antal år förlagt en veckas fiske till Stabburselv. Vi har vid de flesta av de åren hyrt det privata vallet som utgör sista strömmarna innan Porsangerfjorden. Därför är flugvalet baserat på absolut nystigen lax och på havsöring som är på födojakt i mynningsområdet.

2005_0719_090319AAmidnatt_stabburs_nv
Mynningskulpen i Stabburselv

De flugor som för oss blivit specifika för detta fiske är av två typer; dels vad man kan kalla flugor med "baitfishkaraktär" om än väldigt förenklade sådana, d v s lättbundna men ändå med de rätta och viktiga egenskaperna som gör dem till fiskfångare, och dels små krokflugor, ofta lätt dressade, vilket jag föredrar i det absolut klara vattnet som det är här längs ner i älven. Det finns ingen omkringliggande skog som speglar vattnet grönt, ej heller någon bottenvegetation, här är det näringsfattigt vilket gör vattnet ginklart. Möjligen upplever man att vattnet går i grått eller blått beroende på hur himlen ser ut.

_MG_1829_2_MG_1846_MG_1852
"Lillgråtuben", Silver Niemi och Birkeli i nämnd ordning

Flugorna Silver Niemi och Birkeli har sina egna historier. Första gången jag var till Stabburselv var -96. Jag bodde då på campingen i Stabbursnes, och där kom jag att träffa på Lennart Niemi från Pajala som kan Stabburselv som sitt "hemmavatten". Han visade mig en fluga med den färgställning som jag bundit i Silver Niemi, men med blå kropp, och som jag då kallar Niemi kort och gott. Han berättade bl a om en magisk natt då han i "Hängbrokulpen" tog sju laxar! på detta mönster.
Birkeli har jag och mina fiskekompisar döpt en fluga till, vilket syftar på fiskerättsinnehavarinnans (på sträckan vi hyr) efternamn. Originalet kan närmast liknas vid en Silver Stoat´s Tail utan hackel och stjärt, d v s en ribbad silverkropp med svart vinge av styvt hår, that´s all. Första gången vi hyrde av Birkeli träffade vi ett par Göteborgare som regelbundet varje år hyrde denna sträcka. Deras flugaskar innehöll endast detta mönster i olika storlekar bundna på dubbelkrok. Givetvis gjorde detta intryck, därför band jag upp flugan med lite modernare material både på krok och tub.