_MG_1882_2
Martins Lögdeask. Klicka på asken direktlänk till bilder på flugorna

I slutet av maj kör laxfisket igång! Lögdeasken består då av tuber av lite olika färger, storlekar och tyngder.
Den vanlige a lá Ceder är färgstark och fyllig. Jag binder den på mässingsflaska eller kopparhalvtummare. Att flugan inte bara funkar i Byskeälven visade t ex den här laxen. Den vanlige var vid det här tillfället (bilden nedan) apterad på en flyt/sjunk 3:a.

logde_05_lax472_MG_1779_2
Den vanlige fungerar även i Lögdeälven såklart

Det finns veteraner i Lögde som säger att det behövs bara två mönster; Silver Gary när det är fint väder och Thunder & Lightning när det är mulet. Dessa finns givetvis i mina askar också. Till detta år har jag även bundit upp ett mönster som jag kallar The Local, en egen variant på temat Firey Brown/T&L/Phatagorva som jag hoppas ska bli en laxfångare såklart. Den harmonierar i färgerna med Lögdeälvens humusfärgade vatten. Namnet syftar givetvis på en motsvarighet till Bysekälvens Den Vanlige.

_MG_1788_2_MG_1778_2_MG_1767
Garys, T & L och The Local.

Gary och Den vanlige respektive T & L och The Local är ju väldigt lika varandra i färgställningarna, så här kan man givetvis välja bort två mönster.
En
gul/svart tub måste också finnas med. En väl beprövad färgkombination som ger lax i åtskilliga älvar, så även i "Lögdan".
En slankt bunden
Red Sheep som pluppis finns också alltid i asken. Svart och rött, gärna med inslag av silver, har alltid varit min favoritkombination på färger ända sedan jag som liten grabb fiskade harr med Black Zulu. Fortfarande det häftigaste namnet på en fluga, för mig starkt förknippat med pojkåren fiskandes i Sävarån med mitt Lapplandiaspö från ABU.
Sista tuben jag väljer är en
Black & Green brassbottle. Enkel att binda och en riktig fiskefluga. Den flugan har jag med mig överallt och har gett mig fisk både i "hemmavattnen" och Norge såväl som i Rio Gallegos! Fungerar ypperligt både på lax och havsöring.
När vattnet har sjunkit undan lite längre fram i juni använder jag gärna krokbundna flugor av samma mönster som tuberna, kompletterade med
"speyisar". Det är Micke Lindström som övertygat mig om dessa flugors fisklighet. Ännu så länge använder jag dessa främst till havsöringsfisket.

_MG_1827_2_MG_1857_2_MG_1862_2
Zonkers gillar jag skarpt! De är lättbundna, starka och krånglar aldrig. Därför fiskar jag mycket zonkers när det är mörkt och slipper då en massa trassel. Jag binder dessa som Red Butts och Green Butts. Pelles Muddler är också en grym zonker som gett mig lax. Zonkers fungerar bra som natt och skymningsfluga på lax, men jag använder dem mest under öringsfisket.
För havsöringsfisket kompletteras speyisar och zonkers med små lätta
svarta tuber av plast, apterade med små krokar, för att kunna hängas och "svävas" på de blanka nackarna i augustinatten!